PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Dream scenario ★★★★1/2

dinsdag 2 april 2024Kinepolis Antwerpen

Dream

Een Antwerpse theaterdirecteur wordt op non-actief gezet na de publicatie van een tekst die feiten en fictie met elkaar mengt. Dat nieuws belandde vandaag in onze mailbox. Het lijkt wel alsof de werkelijkheid het scenario van Dream scenario, dat Kristoffer Borgli schreef en regisseerde inhaalde. Met dat verschil, dat Dream scenario een zwarte komedie is die niet mals is voor de cancelcultuur.

In het magistrale Dream scenario speelt Nicolas Cage het hoofdpersonage Paul Matthews, een biologieprof. Het moet daarbij gezegd dat Cage er de jongste jaren in slaagt om opvallende rollen te spelen in arthouse films die zowel inhoudelijk als vormelijk op zijn zachtst gezegd intrigerend zijn. Denken we maar aan Pig of recenter The Unbearable Weight of Massive Talent. Net als die laatste film, gaat ook Dream scenario over beroemd zijn en de gevolgen daarvan.

Paul Matthews is een gewone man, een beetje saai, onopvallend figuur. Plots verschijnt ie in de dromen van verschillende mensen. Vaak hebben ze nood aan hulp maar passeert ie er gewoon in, zonder iets te doen. Het maakt van hem in geen tijd een beroemdheid. Een pr-bureau wil met hem in zee gaan om hem onder andere reclame voor Sprite te laten maken. Het idee is het volgende, als mensen die commercial zien, en daarna dromen over de man, gaan ze wellicht ook ineens dromen over het drankje en dat aanschaffen. Paul lijkt het idee niet genegen, hij wil vooral een boek uitbrengen. Zeker nu een vrouw met al zijn ideeën gaat lopen en claimt dat die de hare zijn.

Pauls bekendheid heeft zijn voor- en nadelen. Plots is ie waanzinnig populair bij zijn studenten. Hij laat hen allemaal zeggen wat ze gedroomd hebben en wat ie in hun droom kwam doen. Ook hier weer komt telkens hetzelfde naar boven, hij doet niks. Hij blijft passief kijken. Dat is zonder Haley (Amber Midthunder) gerekend die voor het pr-bureau werkt en duidelijk fan is van hem. In haar droom dook ie op vanuit het half duister uit een hoekje en kwam ie naar haar toegestapt terwijl zij op de zetel zat. De twee zouden er seks hebben en die zou fantastisch geweest zijn.

Haley wil haar droom in werkelijkheid beleven, nodigt de biologieprofessor op haar appartementje uit en wil dat hij haar droom naspeelt. Enig probleem is dat hij initiatief nam in haar droom en zij dat nu moet doen. Nog voor ze seks met hem kan hebben, komt ie al vroegtijdig klaar en gaat ie door… Nog een nadeel van het beroemd zijn voor Paul is wanneer een geesteszieke man ’s nachts zijn woning binnenglipt en gewapend is met een mes. Moet ie zijn woning extra gaan beveiligen?

Het is zijn eerste vijand, maar lang niet de laatste. Want niet veel later kantelt de sfeer van deze komedie helemaal en wordt Dream scenario een stuk donkerder. Het zijn geen dromen meer maar nachtmerries waarin ie voorkomt en hij komt telkens terug als een sadist of erg gewelddadige man. In die mate dat studenten niet meer durven in zijn buurt te komen en dus ook niet meer naar de les gaan. Het pr-bureau moet van strategie veranderen, die Sprite commercial zit er niet meer in. Zijn vrouw loopt een promotie mis en ook privé ontstaat er een kloof tussen de twee. Hijzelf wil een toenaderingspoging met de studenten doen onder begeleiding van een experte in de turnzaal, maar die loopt mis. En zijn directeur wordt onder druk gezet om de man op non-actief te plaatsen.

Nadat ie een nachtmerrie had waarin ie door zichzelf werd neergeschoten met een kruisboog, maakt ie een bijzonder emotionele video waarin ie zijn spijt betuigt, stelt dat ie een van hen is en nu dus beseft wat de anderen meemaken. Maar die oprechte video waarin zijn emoties erg groot overkomen, wordt echter als niet-authentiek beschouwd. De nachtmerries met Paul in stoppen na een tijdje. Een bedrijf heeft ondertussen een gat in de markt gevonden om in dat gedeelde onderbewustzijn bij het dromen te adverteren. Paul zelf blijkt in Frankrijk nog een zekere fanbasis te hebben. Zijn boek zal daar verschijnen, een stuk dunner dan voorzien, maar vooral: de titel is veranderd van ‘Dream scenario’ naar ‘Ik ben je nachtmerrie’.

Dream scenario houdt de vinger aan de pols daar waar het volgens ons totaal de verkeerde kant op gaat met onze maatschappij, waar perceptie belangrijker blijkt dan de realiteit. Waar mensen op een barbaarse manier aan de schandpaal genageld worden, en gecanceld worden met geen uitzicht op enige vorm van rehabilitatie in de maatschappij. Waar de publieke opinie (al dan niet in combinatie met de media) het proces van mensen voert, zelden met volledige kennis van zaken, vaak gebaseerd op buikgevoel en assumpties.

Dát vormt (onder andere) een reële bedreiging voor onze democratie en rechtstaat. En het wordt dringend tijd dat aan die collectieve hysterie, gevoed door emotie, zelden door ratio, wat gedaan wordt. Omdat dit het leven van mensen kapot maakt. Gecanceld worden, mag gerust beschouwd worden als een vorm van mentale foltering. Je pleegt een karaktermoord, je vermoordt het zijn van een medemens terwijl die fysiek nog wel blijft bestaan en leven. Niet verwonderlijk dan ook dat gecancelde mensen er niet zelden suïcidale gedachten op nahouden. Omdat ze hun vermoorde zijn willen laten samenvallen met hun lichaam. Waar zijn we dan mee bezig? Kan je dan niet stellen dat een deel van de publieke opinie ondertussen aan (mentale) massamoord doet?

< Bert Hertogs >    

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter