PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sing again ★★★1/2

vrijdag 10 mei 2024VTM

Sing
Foto: VTM

Wat een nostalgische rollercoaster, een trip down memory lane bezorgt Sing again, de all star talentenshow op vtm! In dit tv-programma zien we kandidaten die eerder deelnamen aan verschillende talentenjachten over de afgelopen 35 jaar terug op de commerciële zender. De inzet: 10.000 euro waarmee ze hun zangcarrière een nieuwe boost kunnen geven. Het levert een bonte mix aan stijlen én artiesten op die onder andere komen uit Idool, Star Academy, Belgium’s got talent, The Voice en jawel de Soundmixshow. In de jury zit onder andere Aaron Blommaert, die de jongste is en vaak geen flauw benul heeft wie er voor hem op het podium staat omdat het van voor zijn tijd was. Het levert leuke televisie op met de andere juryleden: Karen Damen, Stan Van Samang, Nina De Man, Hadise en gastjurylid Natalia.

Er zijn geen zekerheden meer in showbizzland zo blijkt anno 2024. Nadat we HLN kritiek zagen geven op vtm-gezicht Natalia rond een uiteindelijk terecht snel afgevoerd programma dat had moeten gaan over hoe omgaan met armoede, blijkt er niets meer overeind te blijven van de ongeschreven regel, van enig gentlemen’s agreement dat media van dezelfde groep hun eigen mensen niet afschieten en vice versa.

Zelfde verhaal onder artiesten. Het was namelijk tot op heden not done om kritiek te spuien over je collega’s. Natalia doet dat wel in Sing Again. En terecht als je het ons vraagt. Wanneer Luka op het podium staat, en meteen door mag naar de halve finale, klinkt het daarvoor uit de mond van Natalia: ‘Soms moet ge gewoon blijven doorgaan. Bam door de muur. En zeker na samen met Alex Callier samengewerkt te hebben. Dat is gewoon een beetje part of life.’    

Wie concertnews.be al langer volgt, weet dat wij interpretatie, emotie overbrengen door artiesten belangrijker vinden dan eender welke techniciteit die er bij het métier aan te pas komt. Maar het publiek en mogelijks ook de jury van Sing Again lijkt daar anders over te denken. Foutloos weten zingen, vocaal kunnen uithalen, groeien in de wedstrijd en het voordeel hebben om de laatste te zijn in het rijtje tijdens de Song Clash (mensen onthouden nu eenmaal makkelijker de laatste prestatie van de kandidaat in kwestie) maken helaas dat Bianca en Abdou de halve finale niet gehaald hebben. Nochtans vonden we Abdou wel consequent goed, maar in vergelijking met de anderen een vlakker parcours afleggen. Onze top 5 ziet er voor de halve finale zo uit:

1. (VW: 1) Marjolein Acke – Nella fantasia

Marjolein Acke nam in 2016 deel aan Belgium’s got talent.  8 jaar later is ze 17 en bewijst ze nog maar eens hoe goed ze is. Kippenvel bezorgde ze ons met een feilloos uitgevoerd Nella Fantasia van Ennio Morricone waarin ze ook bijzonder veel emotie stak. Ze volgt een opleiding aan het conservatorium. Maar misschien is meteen deel uitmaken van de sector wel de beste leerschool voor haar, denken we.

2. (NEW) Seppe Herreman – Lady Marmelade

11 jaar geleden won Seppe Herreman Belgium’s got talent met Lady Marmelade. Gustaph gaf 5 jaar les aan Seppe aan het conservatorium van Gent en was dus zijn vocal coach en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

3. (NEW) Sarah – You oughta know

Sarah was 16 toen ze Alanis Morissette coverde in de Soundmix Show van 1997. Ze kreeg meteen een platencontract, bracht 3 albums en verschillende singles uit waarbij wellicht het duet ‘You are the reason’ met Koen Wauters het meest tot de verbeelding spreekt.

4. (NEW) Jelle van Dael – Something

In 2008 werd Jelle van Dael de winnares van Let’s go Lasgo en werd ze de frontvrouw bij dit Belgische danceproject. Na 5 jaar focuste ze op haar solo carrière. Dat ze nog steeds moeiteloos het publiek weet in te pakken en een overtuigende performance van internationaal niveau weet neer te zetten, bewees ze opnieuw bij Sing Again.

5. (VW: 4) Bert Voordeckers – Girl, you’ll be a woman soon

Bert komt uit De Voice van Vlaanderen 2011 en heeft alvast zijn voornaam mee, de schoonste voornaam die een man kan hebben. Met zijn interpretatie van Neil Diamonds ‘Girl, you’ll be a woman soon’, zijn warme stemtimbre en flair wist hij ons moeiteloos in te pakken. Zijn stem doet denken aan een kruising tussen Tom Jones en Joe Cocker. Hebben we in Vlaanderen een artiest die dit genre brengt?, vragen we ons af. Tenzij ons geheugen ons in de steek laat, is het antwoord: nee en schept dat dus misschien een commerciële opportuniteit.

OUT:
Bianca Boets – Tomorrow

30 jaar heeft ze niet meer gezongen, Bianca nadat ze de Soundmixshow in 1995 won. Bianca’s Tomorrow was een prachtig voorbeeld van misschien niet zo perfect zingen, maar wel recht naar je hart gaan, zoals Karen Damen het prima omschreef. Dat de song een van onze lievelingsmusicalnummers is, zal ook wel spelen in onze beoordeling. Wij gunnen Bianca uit het diepst van ons hart een morgen voor haar muzikale carrière. Wij vonden het fantastisch.

Abdou – Fresh

In 2008 deed Abdou samen met Lester mee aan X-factor. Lester heeft het tegenwoordig te druk met het managen van onder andere Pommelien Thijs, dus trad Abdou alleen aan in Sing again. De goesting spatte eraf toen ie Fresh van Kool & The Gang bracht. Die vonk is duidelijk overslagen op ons.

Luka– Sweet Dreams

Luka bezit métier. Absoluut. In hoe ze performet en met ogenschijnlijk gemak van kopstem naar borststem overgaat. En we volgen Hadise dat ze een ster is. Maar op de een of andere manier doet haar interpretatie van deze Eurythmics-klassieker ons weinig omdat het voor ons too much was met te veel versieringen in de noten die het geheel te weelderig maakte. Less is sometimes more. Hoewel ze in tegenstelling tot Bianca en Abdou nog wel in de wedstrijd zit, haalt ze niet meer onze top 5 net voor de halve finale.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter