PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Axelle Red: Sisters and Empahy

donderdag 16 september 2010


Cd

Foto: EMI Music
Interview: 

19 Nieuwe nummers telt het jongste album van Axelle Red. Opvallend, de Limburgse zingt voor het eerst voornamelijk in het Engels. Slechts twee tracks, “En desous de zéro” en “Présidente” brengt ze in het Frans.

Axelle Red neemt hiermee een risico, zo horen we. Wel: het leven is aan de durvers. Stilstaan is achteruitgaan. Red gaat daarentegen helemaal vooruit. “Sisters and empathy” werd een oerdegelijke dubbelaar. Om het risico min of meer te beperken deed ze beroep op Michael Toles, Lester Snell, Jeff Anderson en Damon Duewhite. Zij schreven al eerder mee aan platen van Axelle Red. Maar ook Belgische artiesten wist ze te strikken.

Zo brengt ze samen met Tom Barman ‘she is defective’ (ze is kapot). De song is wellicht het buitenbeentje op de cd, we horen hier wat elektronica. Barman (dEUS) laat zo duidelijk zijn visitekaartje achter.

Andere nummers, zijn vaak volledig in de soul die we van Axelle Red gewoon zijn. Gitaar, drum en orgel nemen vaak de bovenhand. Slechts sporadisch komt er een ander instrument (een mondharmonica in ‘She is defective’ bijvoorbeeld) bij.

In “Sister” zingt Red over vrouwen waar ook ter wereld die het moeilijk hebben om te overleven. Vrouwen die leven in moeilijke omstandigheden. Red, die een sociaal geëngageerde artieste is, beschouwt die vrouwen als haar zussen.

In ‘Livin’ in a suitcase’ is de bas zeer sterk aanwezig. Een ijzersterk nummer.

Red covert Bob Dylan ook. Dat doet ze op het tweede schijfje. De zangeres koos voor “Gotta serve somebody”.

Meer dan ooit, zet Axelle Red een plaat neer die internationale klasse uitstraalt. Het is geen plaat geworden waar we een hitsingle in wording in zien. Dat op zich is al een moedige keuze.

Het werd dus een ontzettend evenwichtig album waarin het moeilijk is je favorieten uit te halen. Toch een poging: onze favorieten: Be with you / Livin’ in a suitcase/ beautiful thoughts/ She is defective / Empathy/ A man so respected / Points of view

Sisters and Empahy verschijnt op 19 januari 2009.

Op 2 mei staat Axelle Red in het Sportpaleis te Merksem. 15 Jaar staat ze op de planken ondertussen. Het concert wordt een best of-concert, wellicht aangevuld met enkele nieuwe nummers.

< Bert Hertogs >

De tracklist (in willekeurige volgorde)

Cd 1:
Be with you
Don’t want to know
No right to love
Friends
Livin’ in a suitcase
Sold to the man in gold
Beautiful thoughts
Mum tell your son (daughter)
She’s defective
Empathy

Cd 2:
Higher Level
En dessous de zéro
Song called chip
A man so respected
Sister
Présidente
Gotta serve somebody
It all comes back to you
Points of view


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter