PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Bruce Springsteen: Working on a dream

donderdag 16 september 2010


Cd

Bruce Springsteen heeft een nieuw album uit dat hij samen met zijn The E-street band heeft opgenomen. Springsteen draagt het album op aan Dan Federici, die lid was van zijn band en die vorig jaar stierf. Verder dankt hij zijn band voor de mirakels die ze elke avond opnieuw op een podium brengen.

Voorlopig is het even wachten eer Bruce Springsteen naar ons land komt. Eerder werd bekend dat hij op 30 mei op Pink Pop in Nederland staat. Maar weet Herman Schueremans hem ook te strikken, is de vraag...

Tot daar onze speculaties. Feit is wel dat het nieuwe album op openluchtfestivals het bijzonder goed zou kunnen doen. Het is opvallend positief. Springsteen schrijft over hoop en liefde. Daarnaast is er ook nu weer plaats voor de verhalende Springsteen. Knappe verhalende nummers zijn oa Outlaw Pete en Tomorrow Never Knows. Outlaw Pete opent het album, duurt meteen acht minuten, maar is zo voorbij voor je het weet. Naast de sterke tekst, is er de zeer rijke muzikale lijn. We horen elektrische gitaren, violen, orgel, drum en citers. Zowat halfweg en iets verder legt Springsteen het nummer neer en horen we piano en mondharmonica om daarna stilaan weer op te bouwen om opnieuw neer te leggen met mondharmonica, viool en buisklokken. Wat een dynamiek weet hij in dat nummer op te bouwen! Er zitten ook enkele muzikale lijntjes in dit nummer die verdacht sterk op “I was made for loving you baby” lijken. Is dit een bewuste of onbewuste verwijzing van The Boss naar het nummer van Kiss? Ik ben alvast niet de enige die dit opmerkt. Op internetfora wordt erover gepraat, op Youtube vind je een filmpje die de twee nummers naast elkaar zet. Ook hoor je er een stukje van “Once upon a time in the West in“ op mondharmonica.

“Als ik alle weddenschappen heb verloren, ben jij mijn geluksdag” zo zingt Springsteen in een strak “My lucky day”. Gitaren, drum en piano hebben het voor het zeggen in dit stevige nummer. Hoop straalt van het rustige nummer “Working on a dream”.

“Queen of the Supermarket” is een rustige ballade waarin Springsteen (onbereikbare) liefde bezingt voor een personeelslid van de supermarkt. Het nummer begint rustig met piano, nadien komen de violen, en de drums erbij. Let ook op het einde van het nummer op de scangeluidjes die je aan de kassa van een supermarkt hoort. Springsteen integreerde die in het nummer helemaal achteraan... Knappe vondst!

We leven in een harde wereld “Where there is blood for blood and an eye for an eye” zo zingt The Boss tijdens “What love can do”. Maar het is geen cynisch nummer, ook hier zit hoop in. “Laat me zien wat liefde kan doen” zo zingt Springsteen.

Opvallen doet “Good Eye”. Springsteen gebruikt er een microfoon met effect. Daardoor klinkt het nummer rauwer dan alle andere omdat alle instrumenten op de voorgrond lijken te spelen, en hij erbovenuit wil proberen komen. Een noodkreet zo lijkt het wel. Want Springsteen beseft pas als het te laat is, dat ze de enige was. “Ik had mijn goed oog naar het donkere gericht, en mijn slechte naar de zon” zo geeft hij toe.

Misschien wel het meest extraverte en optimistische nummer in dit album is “Surprise surprise” dat –hoe kan het ook anders- over liefde gaat.

Kortom: Springsteen en de E street band leveren alweer een ontzettend sterke plaat af. En we zijn er zoals gezegd nu al van overtuigd dat die goed onthaald zal worden. Heel wat nummers lenen zich perfect voor een live optreden op een zomers festival.

Onze favorieten: Outlaw Pete, My Lucky day, Queen of the supermarket, Kingdom of Days, Surprise surprise

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter