PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie: Buurman: Rocky komt altijd terug

donderdag 16 september 2010


Cd

Straffe kost presenteren de mannen van Buurman met hun jongste cd “Rocky komt altijd terug”. De cd ademt de sfeer van de zomer uit. Piano, ukelele, gitaar, mandoline en strijkers zorgen voor een zeer Zuiders geluid bij momenten. Wat wil je, met songtitels als “Middellandse zee” en “Mooi weer en fruitsla”

Nummers als “Terrastake”, “Pruimelaar” , “Middellandse zee” en het bloedmooie “Pas 18” staan met stip genoteerd als onze favorietjes. In ”Pruimelaar” gaat de melodie glijdend opeens fel naar boven. Verfrissend. Een echt filmisch en poëtisch album werd het. Dat namen ze ook letterlijk met een nummer als ‘eindgeneriek’ bijvoorbeeld.

“Pas 18” schittert in een sublieme pianopartij. Maar het is vooral de tekst die blijft nazinderen. We gaan er dan ook niet uit citeren, u moet dit pareltje maar zelf ontdekken!

“Middellandse zee” ademt de juiste melancholie uit van iemand die na een fijne vakantie terug naar huis moet keren. Piano, accordeon en gitaren geven een mooi klankbed mee. En “andere kant” heeft iets introspectiefs welk thema dicht aanleunt bij “het gras ziet groener aan de andere kant van de heuvel”. Elektrische gitaar, piano en een drum die bespeeld wordt met steal brushes bepalen de sound van het nummer. “Conservenblikkenlevensstijl” mag wat ons betreft ook meteen opgenomen worden in Van Dale.

Je merkt dat rasmuzikanten dit album met veel goesting en liefde hebben samengesteld. Buurmans cd is dan ook alvast de ontdekking van het jaar.

Het is een luistercd geworden om “u” tegen te zeggen. Soms kan je dat ook letterlijk nemen. ‘Slapeloos’ is namelijk geen nummer, wel een kort verhaaltje dat verteld wordt over een slapeloze man en of die dan ooit zou dromen. Ook zeer schoon is de tekst van ‘Sprakeloos’.

“Regen in Barcelona” is een mooi pianostukje, dat zeer opvallend begint met het geluid van een glas dat ingeschonken wordt. “Na de hoogmis” is dan weer zo’n ontzettend sfeervol nummer vol koperblazers en percussie. Het doet wat denken aan fanfaremuziek, die zacht opbouwt en naar het einde toe met veel instrumenten en een sneller tempo wordt gespeeld, dat ook onze kleinste teen meteen het ritme meebewoog.

Kortom: Buurmans “Rocky komt terug” is een plaat die u beslist moet ontdekken!

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter