PDF-versie voor persoonlijk gebruik

DVD recensie: Free Souffriau zingt Ann Christy: Een beetje AnNders

vrijdag 17 september 2010


DVD

Goud haalde Free Souffriau al met haar cd met Ann Christycovers. En ook de DVD registratie van haar concerten in Antwerpen X doet het goed in de charts. Studio 100 scoort dus met deze kwaliteitsvolle muziekregistraties. Maar dé winnaar is de overleden zangeres zelf. Haar liedjes werden opgefrist en op deze manier terug onder massale belangstelling gebracht. Ook de originele nummers worden opnieuw massaal aangekocht. Een fijn en misschien onverwacht aanzuigeffect creëert Studio 100 hierdoor.

Souffriau is Christy niet, dat weten ze maar al te goed. Vandaar ook de neventitel “Een beetje AnNders”. Heel wat arrangementen klinken inderdaad anders, veel voller, wat hedendaagser ook, met de vele strijkers en koperblazers, hier en daar komt de elektrische gitaar naar voor.

Souffriau is op haar best wanneer ze een zekere tristesse in haar stem mag leggen, zoals bij “Ik mis hem zo” en het wondermooie “Le garçon que j’aimais”. Alleen met har man Miguel Wiels aan piano, weet ze ons nog het meest van al te overtuigen en te ontroeren. Wiels speelt trouwens met heel veel gevoel. Mooi.

Nicole en Hugo zijn van de partij tijdens “de Roos”,“In een zilveren kooi” en “Zoveel mooier”. Maar veel meerwaarde levert dat helaas niet op. Ook deze DVD registratie bevestigt trouwens wat we al langer denken. Nicole’s stem heeft meer te lijden onder de leeftijd dan die van Hugo. Ze kan niet meer zoveel volume halen uit haar stem.

Lieflijk klinkt Souffriaus stem wanneer ze zachtjes haar hoge noten haalt. Maar soms zet ze heel wat druk op haar stem om volume te halen en boven de band te geraken. En dan hebben we het gevoel dat het allemaal net ietsjes teveel is. Bij de arrangementen van onder andere “Dag vreemde man” en “Ik leef voor jou” hadden we het gevoel dat het contrast tussen de (té) dynamische en de rustige momenten te groot is.

“Een schommelpaard zonder staart” en “Zoals een mooi verhaal” zingt Souffriau samen met het kinderkoor van Studio 100. Ook mooi is de aandacht die ze aan haar backing vocals schenkt. Souffriau vroeg immers aan 4 collega’s uit de musical Daens, of ze mee wilden werken aan de show. Sam Verhoeven, Helen Geets, Ann De Winne en Sebastien de Smet zeiden “ja”. Met 5 zingen ze een meerstemmige versie van “Gelukkig zijn” dat wordt begeleid door een eenvoudige baspartij, waar we de klassieker “Stand by me” van Ben E. King in dachten te herkennen.

Kortom: deze DVD is beslist de moeite waard om je anderhalf uur lang onder te dompelen in de mooie nummers van Ann Christy. Met wat weemoed luisterden en keken we naar deze knappe chansons. Want zo’n onsterfelijke (Nederlandstalige) nummers, die worden de jongste jaren nauwelijks geproduceerd in ons landje.

Onze favorieten: Le garçon que j’aimais, Ik mis hem zo, Zoals een mooi verhaal, Een schommelpaard zonder staart en Slaap er eens over.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter