PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Hannelore Bedert: Wat Als

vrijdag 17 september 2010


Cd

Interview: 

“Geef mij dissolvant om u uit te wissen”, Hannelore Bedert begint al meteen stevig op haar debuutplaat “Wat als” waar meteen al elektrische gitaar en drums worden bovengehaald. Bitterzoete liedjes horen we. Bedert houdt van die spanning tussen twee tegengestelden. Soms verpakt ze een nummer in een lieflijk pakje terwijl het eigenlijk om afscheid nemen gaat, afscheid nemen van een relatie. Het meest bittere van al lijkt ons ‘Smaak’. Een nummer over een afgelopen relatie. Maar de vrouw in kwestie geraakt niet van haar lief af. De tekst is behoorlijk hard, ideaal voor mensen waarvan hun lief het net uitmaakte. Ook hier is de verpakking lieflijk, met toetsen, gitaar en drum die de begeleiding voor hun rekening nemen. Ook “Kleine ode” dat enkel door piano wordt begeleid, is een nummer over afscheid nemen van elkaar. Het is ook introspectief, want het gaat niet louter om de ander die in de fout ging. ‘Ik heb waarschijnlijk ook wat teveel lijken in mijn kast” zingt Bedert.

Nu laat het duidelijk zijn, niet alles op deze cd is rustig. Janker bijvoorbeeld- in heerlijk Westvlaams- swingt dat het een lieve lust is. De blazers samen met de piano geven een zalige sound aan dit nummer. Een ontdekking, omdat Bedert live meestal geen gebruik maakt van blazers.

Ook “Met uw ogen toe” is muzikaal rijker op het album dan wat we live te horen krijgen (meestal gebruikt Bedert enkel piano, gitaren en drum tijdens live optredens). In de versie op de cd horen we daar enkele strijkers bij, die een knap instrumentaal intermezzo brengen met de piano. Het blijft een straf nummer.

De accordeon legt dan weer samen met gitaar een melancholisch klankbed bij “Ier ben ik”, een nummer over eenzaamheid, over jezelf verliezen.

Hilarisch maar zeer herkenbaar is het nummer “Vocabulaire”, een van onze favorieten op dit album. Het gaat over (on)verstaanbaar dialect. Heerlijk is ook dat de teksten in Algemeen West Vlaams staan in het cd boekje. ‘Muhheheheuhen’ staat voor “Muggengeheugen” mocht u eraan twijfelen…

Nog zo’n pareltje is “Meneer” over een relatie waar de man nauwelijks aanwezig is en zij om aandacht schreeuwt. Stevig elektrisch gitaarwerk en drum horen we hier. De verschillende klemtonen die Bedert legt op het woord “Meneer” sluiten perfect aan op de radeloosheid, de ultieme vraag die ze wil stellen, in dit nummer.

Voor “Imaginaire“ wist Bedert Raymond van het Groenewoud te strikken om het nummer mee in te zingen.

Kortom: Bederts debuut is zeer straffe kost. Onthou vooral: Kleine Ode, Meneer, Smaak, Vocabulaire, Janker en Met uw ogen toe.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter