PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Dvd recensie: Helmut Lotti: Time to Swing

vrijdag 17 september 2010


Dvd

Interview: 

Het is ondertussen alweer een half jaar geleden dat de dvd opnames gebeurden in de Roma te Borgerhout. Toen streek Helmut Lotti met de Golden Symphonic Orchestra onder leiding van André Walschaerts neer in deze zaal die van 1928 dateert. We voelden op die achtste augustus al aan dat dit de perfecte zaal was om een Swingdvd op te nemen. Het resultaat mag er dan ook zijn.

Maar liefst 17 Swingnummers haalden de dvd die een uurtje duurt. Bonus tracks zijn de Duitse versie van Mack the Knife en de Engelse versie van La mer. Maar het is vooral Perry Como’s ‘More’ dat vertelt dat liefde meer is dan om het even wat, dat wat ons betreft ook zeker zijn plaats verdient op deze dvd. Een knap nummer.

Niet alles haalde de dvd.‘Love Letters’ bijvoorbeeld. Dat zong Lotti terwijl hij aan de bar begeleid werd door de concertmeester/eerste violiste. Het nummer werd in 1966 onder andere gebracht door Elvis Presley. Ook geen Hollywoodiaanse pathos zoals in ‘I won’t cry anymore’ vinden we op de dvd. Wat we het meest van al spijtig vinden, is dat ‘Wanted’ van Perry Como dit schijfje niet haalde. Lotti bracht het nochtans in een schitterende versie met een close harmonykoortje.

Het moet wellicht een luxeprobleem zijn geweest om uit al die songs die Lotti in augustus bracht, deze niet te weerhouden. Want uiteindelijk mochten ze wat ons betreft er zo op.

Lotti had er zin in, dat merkten we tijdens de opnames en straalt ook af op het beeld. Dat zijn vriendin in de zaal zat zal er wellicht ook iets mee te maken hebben. Af en toe brengen de camera’s haar ook in beeld (bijvoorbeeld net voor Lotti “Fly me to the moon” inzet). Als we ons niet vergissen, hebben we trouwens ook Hans Bourlon (van Studio 100) gespot in de zaal. De camera registreert alles. Ook, en dat is best grappig, zien we mensen op het bovenste balkon met een waaier waaien. Het was er warm, wat wil je, het was volop zomer…

Muzikale hoogtepunten zijn er in overvloed. “Heavenly match on earth”, “La mer”, Ti guardero nel cuoro”, “bad bad leroy brown”, “Reet Petite” en “Time to swing” zijn onze favorieten. Ook het duet met Claire Teal stipten we in augustus al aan op de setlist en wist ons nu ook weer te overtuigen. Een straffe dvd dus, die wat ons betreft zeker een meerwaarde heeft dan de cd. De omgeving, decor, dansers, maken van dit optreden eentje dat je best nog eens wil zien in je zetel. En de muziek, die een warme gloed door je heen laat gaan op koude winterdagen, doet de rest. Echt een aanrader dus voor liefhebbers van Lotti en het swinggenre.

< Bert Hertogs >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter