PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Paolo Nutini: Sunny Side Up

dinsdag 21 september 2010


Cd

Paolo Nutini wil tien op tien halen bij een vrouw die hij mee wil nemen vanavond. Hij zal zich opkleden. Hij zal een modelleerling zijn vanavond, zo zweert hij in de aanstekelijke opener 10/10 uit zijn jongste album “Sunny side up”. Opvallend is het live gevoel dat je hebt wanneer je naar de song luistert, Nutini gebruikt een buffetpiano en dat geeft samen met gitaren, drum, trombone, sax en trompet het gevoel alsof je in een club zit, op een zomerse dag.

“Uit liefde werd ik gemaakt, en verliefd hoop ik te sterven” zingt Nutini in Coming up easy waar een Wultitzerklavier een groot deel van de klankkleur bepaalt.

Accordeon en mandoline bepalen dan weer het uitermate mooie “Growing up beside you” waarin Nutini zingt over de schooltijd en samen opgroeien.Ontzettend feestelijk klinkt “Pencil full of lead” met dobro, ukelele, gitaar, trompet, sax en contrabas. Nutini zingt aan een ontzettend snel tempo. Het doet denken aan de 60s en 70s.

Van het ontzettend extraverte ‘Pencil full of lead’ naar het weemoedige ‘no other way’ is maar een korte overgang voor Nutini. Zijn album lijkt dan vooral het introverte met het extraverte te combineren. “No other way” lijkt een klassieker te zijn uit de 70’s, een traag nummer waarin Nutini weemoedig verlangt om terug samen te zijn met zijn vriendin. “De scheiding zet je aan het denken. Ik wil je niet, meisje, ik heb je nodig” zo zingt hij. Chamber Music is misschien wel het kleinste nummer op het nummer, naast Keep Rolling. Chamber Music gaat over Rosie, die hem deed openbloeien als een bloem en waarmee hij op een trampoline springt. Een zomers deuntje dat vooral een goed excuus lijkt om na een korte tekst vooral instrumentaal de vreugde te laten horen met fluitjes, accordeon en gitaar.

Simple things gaat over houden van de gewone dingen. Halverwege de song trekt Nutini ineens het ritme op, wat vrij onverwacht komt. Let ook op de mondharmonica in dit nummer.

Knap album van Nutini, dat rijk is aan verschillende sferen. Hier en daar klinkt het intimistisch en bedroefd, dan weer uitgelaten en extravert.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be

Onze favorieten: 10/10, Pencil full of lead, No other way, Chamber Music en Simple things


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter