PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Regina Spektor: Far

dinsdag 21 september 2010


Cd

Regina Spektor staat voor hoge zanglijnen en piano die een grote rol krijgt in haar muziek. Dat is onder andere al het geval in Eet. Een nummer met als thema moeite hebben om een nummer te herinneren in. Spektor zet het nummer alleen in aan piano. Vanaf strofe twee komt daar drum en later nog andere instrumenten bij.

Niet altijd even begrijpbaar zijn haar teksten. Of wat dacht u van: “I’ve got a perfect body cause my eyelashes catch my sweat” in het vrolijke Folding Chair waar Spektor droomt van de dag dat een man naast haar komt zitten en van kinderen droomt. Ze heeft het perfecte lichaam omdat haar wimpers haar zweet oppikken… De baspartij van haar piano houdt het op 4 basisnoten als begeleiding.

Laughing with. Het nummer gaat over God die volgens Spektor hilarisch kan zijn, al zingt ze met enige ironie. Want niemand spot ermee tijdens een oorlog, of in het ziekenhuis, of wanneer je bevriest van de kou, wanneer de dokter belt na enkele routine tests of wanneer het vliegtuig ongecontroleerd begint te schudden of wanneer je diegene die je graag ziet wandelen met een ander. Viool en cello geven dit nummer een specifieke, meer dramatische sfeer mee hoewel Spektors engelenstemmetje er mee in contrast staat.

Karl Projektorinski is een fictief personage dat Spektor bezingt als de mens van het jaar in “Human of the year”. Two birds gaat over twee vogels, een koppel. De ene wil wegvliegen. De ander wil op de kabel blijven zitten. Maar hij zegt dat hij nog wel eens zal meevliegen. Al is dat een leugen.

Een poel is een papje geworden, de buurt wou er niet te veel ruchtbaarheid aan geven, maar de volgende dag staat de media er wel. De “Genius next door” houdt het geheim voor zich. Hij droomt ‘s nachts dat de remedie misschien het orgasme kan zijn, zingt Spektor in het gelijknamige lied.

Walllet gaat dan weer over een gevonden portemonnee. Spektor probeert een verhaal te maken, zich een persoon in te beelden, die ze niet kent. Ze gaat ermee om als een relikwie of een mysterieuze roman.

Een bijzonder album is “Far” van Regina Sperkor geworden. Een album waar je na enkele beluisteringen, nieuwe dingen ontdekt in de manier waarop ze zingt. Al lijkt het ons onwaarschijnlijk dat je alles uit haar teksten kan verstaan.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be

Onze favorieten: Eet, Folding chair en Laughing with


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter