PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Dvd recensie Heel: Rob de Nijs & het Metropole Orkest in Carré

dinsdag 21 september 2010


Dvd

Foto: EMI Music

Het eindejaar komt eraan, cadeautjestijd en hét uitgelezen moment om een dvd in huis te halen. Want wat kan er gezelliger zijn dan thuis lekker voor het tv scherm naar een concert te kijken, dat piekfijn in beeld werd gebracht. Komt daarbij dat je een rasartiest als Rob de Nijs krijgt voorgeschoteld, mét orkest en in een zeer sfeervolle Carré. Reden genoeg voor musicnews.be om de dubbel dvd (met bonus kerstdvd) aan te schaffen.

En wat blijkt? Het is een schitterend document geworden. De Nijs puurt uit zijn rijkgevulde carrière. Een grootse ouverture opent de show en overtuigt al meteen van de eerste noot dat de Nijs’ songs perfect passen in een orkestrale versie. Moeiteloos krijgt hij het publiek op zijn hand met nummers als “Hou me vast” waar de strijkers en kopers meteen een swingend begin inluiden en “Het werd zomer” met gedempte trompetten in het begin van deze opname. De warme stem van de Nijs past perfect om een melancholische sfeer neer te zetten in een schitterend “ foto van vroeger” waar strijkers een meeslepende rol vertolken. Nog emotioneler wordt het tijdens een zeer doorleefd “ Schrijf me niet” waar de pianist en vooral een zeer sterke cellist De Nijs in het begin begeleiden. Na een tijd neemt het ganse orkest over. Een prachtige opbouw kent dit nummer dus. Knap.

Na een kort intermezzo waar de zanger een award krijgt voor de verkoop van 1 miljoen albums in zijn carrière volgt “Dag zuster Ursula” en gaat de Carré weer uit zijn dak. Ingetogener wordt het wanneer De Nijs “Kleine ster” zingt, begeleid door een strijkerskwartet. Ook hier weet de zanger perfect de juiste de sfeer te scheppen. “Avond” kent ook een schitterende opbouw. Beginnend met de hoorn, waarna de hobo en dwarsfluit volgt. De harp en violen zorgen voor de begeleiding. En zo gaat het verder naar een schitterend “zonder jou’ en een sterke versie van “de nuttelozen van de straat”, een bewerking van een nummer van Jacques Brel. Tijdens dat nummer en de manier waarop de Nijs het brengt, bevestigt hij dat hij tot de groten behoort. Zonder het te beseffen hebben we al ruim een uur van de dvd gezien, zonder dat de registratie van het concert ons een seconde verveeld heeft. En dan trekt Rob de Nijs een blik hits open. Tijdens “Zondag” neemt een publiek met veel plezier het refrein voor zijn rekening. Daarnaast valt ons het wervelende arrangement op voor strijkers en kopers. Wauw. Ook “Banger hart” krijgt een vol geluid mee. Daarna volgt “Malle Babbe” met een knappe solo voor de trombone. Het nummer is en blijft dé grootste hit van De Nijs. In al die jaren, blijft het nummer fris zowel qua tekst als muziek. Het publiek wiegt van links naar rechts mee. We stellen achteraf vast dat we ook in onze fauteuil voor het tv scherm van links naar rechts meebewogen. De Nijs sluit groots af met de bis ‘Wieringerwaard’ naar Michel Sardous “Les lacs du Connemara”. Het hoeft geen uitleg dat dit nummer zich perfect leent voor orkest en Robs stem. Wat een feest en wat een sterke dvd! Mocht u niet weten wat u kan aanschaffen voor de feestdagen, dan bevelen wij deze dvd zeker aan. U krijgt er ineens een bonusdvd met Nederlandstalige kerstliedjes bij. Meer moet dat niet zijn…

< Bert Hertogs > voor musicnews.be


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter