PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie: Röyksopp: Junior

dinsdag 21 september 2010


Cd

Foto: EMI Music

11 Jaar is Röyksopp bezig. Je kan de heren bezwaarlijk commerciële boys benoemen. In die jaren hebben ze immers 4 albums uitgebracht, waarvan 1 live album. Ze nemen dus hun tijd. En zo waar, 2009 zal de geschiedenis ingaan als het jaar dat Röyksopp maar liefst 2 albums baarde. Sinds vandaag is Junior eruit. Later dit jaar volgt nog Senior dat – de naam van het album verklapt het al - rustiger zal zijn dan Junior. De vele tv makers zullen blij zijn, want zeer vaak gebruiken ze al eens een Röyksopp om hun beelden mee te illustreren.

Torbjørn Brundtland en Svein Berge deden voor “Junior” beroep op 4 verschillende Scandinavische zangeressen die de lyrics voor hun rekening nemen. The Girl and the robot bijvoorbeeld wordt gezongen door Robyn. Maar ook de andere guest vocals geven een fairytaleachtige sfeer aan deze plaat. Vrij extravert en happy klinkt dit elektroalbum trouwens. Weemoed naar de kinderjaren is nooit ver weg, zeker niet wanneer je Lykke Li “I miss it so much” hoort zingen. Het vioolarrangement dat je hoort, is behoorlijk knap. Ook tijdens “Röyksopp Forever” trouwens. Dat laatste nummer is naast Silver Cruiser misschien wel het meest filmische op de ganse plaat.

Röyksopp doet beroep op samples. Dat zorgt er voor dat je soms het gevoel hebt dat je de song al van ergens kent. Voor “Happy up here” namen ze een sample uit “Do that stuff” van Parliamant, voor “Vision one” deden ze beroep op “Sing a song” en voor “Röyksopp forever” is dat “Suites for my lady”.

Bij “Happy up here” is de vergelijking met hun bekendste nummer “Eple” nooit ver weg. Silver Cruiser neigt al misschien wat naar Senior. Het nummer is alvast behoorlijk rustig en introvert.

Benieuwd of de heren die 4 vrouwen ook gaan meenemen naar de Pyramid Marquee van Werchter. Op zondag 5 juli staat de groep immers op Rock Werchter. Live gaat deze plaat beslist weten te overtuigen.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be

Onze favorieten: Happy up here, The Girl and the robot, I miss it so much, Vision one en Röyksopp Forever.


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter