PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Starsailor: All the plans

dinsdag 21 september 2010


Cd

Foto: EMI Music

Starsailor is terug en het werd tijd. Al moet u nog even wachten tot 9 maart (terwijl wij al een maand een promo-exemplaar hebben liggen dat nu rijp is om gerecenseerd te worden). Hun vorige “on the outside” dateert alweer van 2005. De groep is uiteraard vooral bekend van hun nummer “Four to the Floor” uit hun tweede album “Silence is easy”.

Met hun vierde album klinkt de groep solider dan ooit. “All the plans” kreeg een mooie orgel- en mondharmonicabegeleiding mee.Maar de trekker van het album moet ongetwijfeld “Tell me it’s not over” worden. Live testte de groep het al verscheidene keren uit op het publiek, en ook aan de tekst werd de afgelopen jaren geschaafd. Het resultaat is een oerdegelijke single, die ons geloof in hitparades voor eeuwig zou aantasten mocht het nummer niet hoog scoren in de charts.

De song gaat over een man die een weekendje undercover ging en zijn vriendin betrapte dat ze met een ander slaapt. Hijzelf kan maar moeilijk vatten wat hij ontdekte en wil het niet geloven dat zijn relatie over is. De pianopartij blijft al wekenlang in ons hoofd rondspoken. In de deluxe editie, valt trouwens ook een sterke akoestische versie van dit nummer aan te stippen. Met enkel gitaarbegeleiding blijft het nummer overeind. Chapeau.

“Boy in the waiting” werd eenvoudig gehouden. Het nummer begint akoestisch, met enkel gitaarbegeleiding. Later komen daar piano, drum, elektrische gitaar en belletjes bij.

Neon Sky begint ook rustig, en kent een geleidelijke opbouw. Een mooi midtemponummer, waar zanger James Walsh behoorlijk wat hoge noten mag zingen. Ook hier is het genieten van de instrumentale delen met piano, of later ook de elektrische gitaar samen met de drum die rustig mee de maat slaat.

“You never get what you deserve” begint aanvankelijk rustig met orgel en gitaren. Maar vooral het lange instrumentale einde valt hier op, waar de ganse band in crescendo gaat, er blijven maar geluiden bijkomen en het geheel klinkt op den duur iets te verzadigd. “Hurts to much” heeft dan weer iets te weinig. Vooral de melodie in de strofes is behoorlijk simpel gehouden.

De akkoorden van “Change my mind” klinken vertrouwd in de oren op de een of andere manier. Het kan alleen maar een voordeel zijn. Ook hier gaat Walsh meermaals de hoogte in met zijn stem. Sterk nummer met een perfecte opbouw en structuur. Ook wat de elektrische gitaar doet, tijdens dit nummer, weet te overtuigen.

Starsailor sluit de cd af met een zeer intimistisch “Safe at home” over de liefde en een wolk die over de man zijn hoofd hangt. Hij gaat dan maar iets vroeger naar bed.

“Merry go round” hebben de heren enkel akoestisch opgenomen en staat dus enkel op cd 2 van de deluxe editie van dit album. “Ik weet niet wat ik doe als ze belt. Ik weet alleen dat ik van haar houd. Ik ben klaar voor de liefde” zingt Walsh. Mooi nummer.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be

Onze favorieten: Tell me it’s not over, All the plans, Neon Sky, Change my mind, Safe at home en Merry go round.

Tracklist:
Cd 1:
1. Tell me it’s not over
2. Boy in waiting
3. The Thames
4. All the plans
5. Neon sky
6. You never get what you deserve
7. Hurts too much
8. Stars and stripes
9. Change my mind
10. Listen Up
11. Safe at Home

Cd 2 akoestisch:
1. Listen up
2. Tell me it’s not over
3. All the plans
4. Merry go round
5. The Thames
6. Change my mind
7. Stars and stripes


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter