PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Dvd en 2CD recensie: 3j´s: Akoesteren

zondag 26 september 2010


Dvd

Jaap Kwakman, Jaap de Witte en Jan Dulles, drie namen die bij de gemiddelde Vlaming niet echt een belletje doen rinkelen. In Nederland daarentegen zijn deze mannen halfgoden. Samen vormen ze de groep “de 3j’s “ - waar de naam vandaan komt hoef ik u niet uit te leggen – en met 9 hits in Nederland zijn ze daar al enkele jaren immens populair.

Bij ons daarentegen hebben ze met “Bevlogen als vogels” net een eerste kleine hit te pakken. Bij het bekijken van de DVD en het beluisteren van de CD’s verbaast het toch een beetje dat ze niet sneller de grens zijn overgestoken. Met sommige andere nummers zouden ze het hier ongetwijfeld ook goed doen.

Nu hebben ze dus een prachtige box uit met daarin een DVD en twee CD’s van hun theatertour 2009: Akoesteren. Daarbij, voor de echte fans, een boekje met 32 pagina’s aan foto’s. Zoals de naam doet vermoeden gaat het om een akoestische set en waar andere zangers of groepen soms in de fout gaan, slagen de 3j’s er wel in om het klein en intiem te houden.

Een genre op hun muziek plakken is bijzonder moeilijk maar als ik toch een poging zou moeten doen lijkt ‘luisterliederen’ nog het dichtste in de buurt te komen. Zelf spreken ze op hun site weliswaar van Nederlandse pop maar eigenlijk zou het hen oneer aandoen om hen op te delen in slechts één vakje. De 3j’s zijn namelijk echte duizendpoten wat muziekgenres betreft. Zo wisselen ze uptempo-nummers af met eerder trage, rustige songs met daartussen meermaals een zijsprong naar een heel ander genre waaronder country in “Star of the County Down”. Wat bij dit lied wel opvalt is dat aan het Engels van de zanger nog kan gewerkt worden. Zijn Nederlands accent klinkt immers erg zwaar door. Het liedje bewijst dan ook dat ze zich toch best bij Nederlands houden.

De 3j’s hebben hun oor ook te luisteren gelegd bij andere culturen en zo klinkt in “Onschuldig” bijvoorbeeld heel sterk de invloed van etnische muziek door. In “Manos De Dios” hebben de 3j’s, zoals de titel doet vermoeden, de mosterd dan weer in Spanje gehaald. Hier klinkt dan ook de soms wat melancholische sfeer van typisch Spaanse liederen door. Maar ook andere nummers, zoals “ouderdom”, hebben een deel van die melancholische sfeer meegekregen.

Andere songs zou ik dan weer eerder omschrijven al “luchtige levensliedjes” (om niet te zeggen schlagers). En hoewel deze soms heel sterk aan het repertoire van Jan Smit doen denken, weten ze er toch hun eigen persoonlijkheid in te leggen en zich te onderscheiden van andere in dit genre.

Op enkele liedjes na, waaronder “de zomer voorbij”, die mij persoonlijk iets minder aanspraken, staan de schijfjes vol echte pareltjes en het plaatje klopt telkens ook volledig. Muziek en tekst komen samen en vormen een geheel en nergens voelt het gemaakt of gekunsteld aan. Zowel de muzikale arrangementen als de tekst drukken dezelfde emoties uit en als luisteraar kan je niet anders dan je laten meeslepen.
Ook op de vocale prestatie van Jan Dulles, de zanger van het gezelschap is zeer sterk. Hij heeft een warme stem en kan echt alle genres aan.

Ik kan dus besluiten dat ik de 3j’s als geen ander de kunst hebben om emoties over te brengen. Bij de uptempo-songs kan je niet anders dan goedgezind worden en de trage raken je tot diep vanbinnen. Voor mensen die van Nederlandstalige muziek en verschillende genres houden is dit een echte aanrader.

< Mieke Van Cotthem > voor musicnews.be


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter