PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Dvd recensie: Blur: No Distance Left To Run

zondag 26 september 2010


Dvd

Foto: EMI Music

De nineties werden in de Britse muziekpers gekenmerkt door de opgeklopte vete tussen Blur en Oasis. In deze Britpop Battle werd wel eens vergeten dat beide bands hoogstaande albums afleverden en hun stempel drukten op de verdere muziekgeschiedenis. No Distance Left To Run is een anderhalf durende documentaire die de geschiedenis van de groep blootlegt.

We zien hoe de jongens uit Essex elkaar leerden kennen op school en hoe ze samen hun weg zoeken als muzikanten. In de jaren negentig staat hun ster hoog aan het muziekfirmament met albums als Parklife en The Great Escape.

In het begin van het nieuwe millennium werd Think Tank uitgebracht, het allerlaatste Blur album, zonder gitarist Graham Coxon. De kloof tussen Damon Albarn en Graham Coxon leek te groot om nog te overbruggen, mede omdat beide muzikanten meer bezig waren met nevenprojecten. Bassist Alex James leek dan weer zijn toekomst te zien in het landbouwleven en drummer Dave Rowntree ging in de advocatuur.

De archiefbeelden in deze documentaire worden gekoppeld aan interviews en de vaak geheime concerten die ze gaven in de aanloop naar hun comebackconcerten. Het zijn niet de centen die hen terug bij elkaar deden komen. Het was hun gezamenlijke liefde voor muziek én elkaar. Ze misten elkaar en hadden het gevoel dat hun muzikale hoofdstuk nog niet afgesloten was. Dus besloten ze in de zomer van 2009 een comeback te maken.

Deze documentaire is niet alleen gemaakt voor de Blurfan, maar kan menig muziekliefhebber aanspreken. Nieuwe fans zijn er echter aan voor de moeite. Er werd nog even gespeculeerd, maar Blur heeft definitief aangegeven dat ze geen nieuw materiaal opnemen of nog verder toeren. Het Blurhoofdstuk is definitief afgesloten.

De apotheose waarnaar No Distance Left To Run toewerkt, de reünieconcerten in het Londense Hyde Park, vinden we terug op de tweede DVD in dit pakket.

Het is een zonovergoten zomerdag wanneer Hyde Park volstroomt met zo’n 50 000 mensen. Ook ondergetekende was aanwezig op het eerste concert en kan bevestigen dat het een memorabel concert was. Momenten zoals tijdens Tender wanneer het voltallige publiek ‘Oh My Baby’ meezingt, bezorgen kippenvel.

De jongens van Blur geven in hun setlist een mooi overzicht van hun carrière en puren klassiekers uit elk album. Hoogtepunten zijn Parklife, een kort maar krachtig Song 2 en afsluiter The Universal.

Het concert wordt in beeld gebracht door het gebruik van veel overhead shots en vaak wisselende beelden van muzikanten en publiek. Het is een misschien aparte manier om een live registratie in beeld te brengen, maar het maakt wel een standpunt duidelijk: Blur was hot die zomer. Mooi ook vast te stellen dat de vier muzikanten met de grootste glimlach op het podium stonden, hun missie lijkt geslaagd.

Deze dubbeldvd is een must have voor elke Britpop fan.

< Nathalie Charlier > voor musicnews.be

Tracklisting:
She‘s So High
Girls & Boys
Tracy Jacks
There‘s No Other Way
Jubilee
Badhead
Beetlebum
Out Of Time
Trimm Trabb
Coffee And TV
Tender
Country House
Oily Water
Chemical World
Sunday Sunday
Parklife
End Of A Century
To The End
This Is A Low
Popscene
Advert
Song 2
Death Of A Party
For Tomorrow
The Universal


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter