PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Dvd recensie: Clouseau: 10 x 10 Live in het Sportpaleis

zondag 26 september 2010


Dvd

Foto: EMI Music

Dat Koen Wauters zich als een vis in het water voelt met camera’s rond zich, dat is niets nieuws. Wanneer het Sportpaleis in december 2009 tot een grote TV-studio wordt omgedoopt, is het niet anders. Gigantisch veel camera’s registreerden de tiende editie van hun Sportpaleisshows. Dat was ook nodig, want de zanger en zijn groep wandelen en lopen op catwalks die een racebaan voorstellen en die naar alle kanten van de zaal uitmonden.

De dvd toont eerst de grafische schets van podium en catwalks op de eerste noten van “Zingen en niet zeuren”. Verder volgt de registratie van 44 minuten uit het eerste deel van de show en 55 uit het tweede deel met één bis. Er werd dus behoorlijk gesnoeid in het aantal nummers en ook de meeste bindteksten moesten er aan geloven om de vaart niet uit de dvd te halen.

Ook op deze derde live dvd komen Fietsliefhebbers niet aan hun trekken. Het nummer – in welke versie het dan ook mocht gespeeld zijn - haalde de dvd niet. Daarnaast haalden 9 andere nummers uit de concertreeks van 2009 het schijfje niet, met onder andere het nog nooit op live dvd uitgebrachte Brandend avontuur, Brandweer en Casanova.

Wat haalde dan wel de dvd? Alle nummers uit het jongste album “Zij aan zij” bijvoorbeeld die op de setlist stonden met de jongste single “Als er ooit iets fout zou gaan” waarbij Koen Wauters in falset zingt. Een nummer dat zowel voor-als tegenstanders heeft.

Al van bij het begin merken we dat er behoorlijk wat kraancamera’s opgesteld staan in de concerttempel met het groene dak. De camera’s glijden over de hoofden van de bezoekers, gaan de lucht in, zorgen voor horizontale en verticale bewegingen. Dat maakt het een zeer dynamische registratie in combinatie met close ups van Koen. Op de elektrische gitaar van Tom Lodewycx werd een camera geprikt, en ook later merken we dat Koen een knoopsgatcamera had, wanneer hij tijdens “Louise” zich door het publiek een weg baant naar het podium. Kraancamera’s kwamen toen ook van pas omdat Koen en Kris tijdens Verlangen en Louise op de bovenste ring rondwandelen. Vooral bij “Verlangen” rent Koen Wauters ook rond daarboven, waarbij hij het regisseur Hans Pannecoucke wel érg moeilijk maakte want die beschikte niet over een automatische camera op rails die een toertje rond de ovaal mee kon doen (zoals bij sportwedstrijden – oa het ijsschaatsen wel gebeurt).

Gillende vrouwen, meisjes die foto’s nemen met flits, een jong meisje dat wat moe is aan het begin van “Oogcontact” en die haar hoofdje op een catwalk legt, het wordt allemaal vakkundig in beeld gebracht. Ook opvallend: het licht in de zaal gaat niet uit tussen het laatste nummer en de eerste bis. Zo registreren de camera’s het publiek terwijl ze de o’s uit Seven Nation Army zingen. Maar het meest van al komt de frontman uiteraard in beeld. Tijdens “Shaken en grooven” speelt ie luchtbasgitaar en wordt zijn achterwerk en schoenzool haarscherp geregistreerd. Tijdens “Doe het”, een nummer over seks, klauwt Wauters naar de camera’s wanneer hij “auw” zingt. En tijdens “Vonken en vuur” verleidt hij de camera.

Het foutje van Koen

Op het einde van dat nummer, maakt Koen Wauters even een foutje en zingt hij twee keer “Als een duik in het duistere ondiepe water”.

Een uitgeklede versie van “Nobelprijs”, “Shaken en grooven” dat uitmondt in ”Demasiado Corazon”, waarbij Wauters hypergeconcentreerd salsa danst met Marijke, een stevig stukje elektrische gitaar door Eric Melaerts en Tom Lodewycx tijdens Louise, een trouw aan het origineel gebleven versie van “Daar gaat ze” en een spetterend “De tegenpartij” zijn ongetwijfeld de sterkhouders van deze nieuwe live dvd. Dieptepunt is het oersaaie “Zo lang ze van me houdt” dat zelfs een sterke Hans Francken tijdens een solo op toetsen, niet kan redden.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be

“Clouseau 10 x10 - Live in het Sportpaleis”:

1. Zingen En Niet Zeuren
2. Swentibold, Zij Is Van Mij, Vanavond Ga Ik Uit
3. De Juiste Vergissing
4. Zij Aan Zij
5. Als Er Ooit Iets Fout Zou Gaan
6. Nobelprijs
7. Heimwee
8. Ik geloof
9. Oogcontact
10. Shaken en Grooven
11. En Dans
12. Vanbinnen
13. Doe Het
14. Zolang Ze Van Me Houdt
15. Heb Ik Ooit Gezegd
16. Daar Gaat Ze
17. Verlangen
18. Louise
19. Leve België
20. Vonken & Vuur
21. De Tegenpartij
22. Wil Niet Dat Je Weggaat


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter