PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Wilco: the album

zondag 26 september 2010


Cd

“The album” zo heet de jongste plaat van Wilco. En jawel hoor, we mogen u gerust meegeven dat het The Album is geworden. Heerlijke countryachtige nummers met veel elektrische gitaar, piano hier en daar en stealguitar. Heerlijk melancholische teksten ook, zoals in het laatste nummer Everlasting Everything waarbij Jeff Tweedy bedenkt dat alles wat leeft doodgaat. “Maar zeg me niet dat eeuwigdurende liefde een leugen is” horen we terwijl we ook hier en daar strijkers horen.

“Solitaire” met onder andere orgel op de achtergrond, is een bekentenis van formaat. “Het duurde te lang eer ik inzag dat het fout was om enkel in mezelf te geloven”.

Piano neemt de bovenhand in de begeleiding in “Country disappeared”. “Er is niks over, ons land is weg” klinkt het eenzaam. Tweedy lijkt het wel geschreven te hebben voor ons Belgenlandje.

Toch zit er ook swingend materiaal op deze plaat in het aanstekelijke “You never know” met aanstekelijke gitaar- en pianopartij. “Elke generatie denkt dat het de laatste is. Denkt dat het het einde van de wereld is.” Nou, die zit.

Met Leslie Feist nam de band het duet “You and I”.Geloven in iets samen te maken dat nog niemand heeft gedaan, is hier het thema.

Tweedy zingt heerlijk radeloos in “Bull Black Nova” begeleid met zeer repetitieve synths. Wanneer je de lyrics erop naleest begrijp je de radeloosheid in Tweedy’s stem. Sterk.

Het intimistische “One wing” gaat over afscheid nemen. Openingsnummer “Wilco” geeft dan weer mee dat de band de remedie is voor als je het lastig hebt. Er is iets van, ook al is de song humoristisch bedoeld.

Onze favorieten: One wing, You and I, You never know, Solitaire en Everlasting Everything.

< Bert Hertogs > voor musicnews.be


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter