PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Ingrid Mank: Ingridients

maandag 27 september 2010


Cd

Interview: 

Er zijn maar weinig cd voorstellingen waar we achteraf het gevoel hebben van “verdorie dit was te kort.” Waar we zin hebben om meer materiaal te horen. Bij de voorstelling van het debuutalbum Ingridients van Ingrid Mank was het van dat. “Ingrid wie?” horen we u denken? Inderdaad, deze singer-songwriter schreef weliswaar al voor Born Crain, Natalia, Koen Wauters en Sarah, Clouseau, Udo, Will Tura, Sandrine en nog enkele anderen. Maar nooit zette ze de stap om zelf op de voorgrond te treden. Nu dus wel.

Mank is vrouw van pianist en producent Hans Francken. Ze leerden elkaar jaren geleden kennen op het conservatorium van Rotterdam. Terwijl ze de afgelopen jaren voor heel wat artiesten nummers schreef, zaten er soms ook songs bij die een persoonlijkere touch hadden. Nummers die ze niet kon of wou afgeven omdat het “haar kindjes” zijn.

Die nummers die over een periode van drie jaar bij elkaar geschreven zijn, verzamelde ze nu. Opvallend klinken Ingrid Manks nummers fris en doen ze hier en daar behoorlijk 70s poppy aan. Sommige songs lijken zo te komen uit die jaren, en lijken wel geschreven aan de Westkust van de Verenigde Staten. Earcatchers zitten er sowieso tussen. Zoals in opener “Songs that make me laugh” waarbij Mank niet wil weten van slecht nieuws bijvoorbeeld.

Zo’n cd release geeft een artiest blijkbaar een dubbel gevoel. Enerzijds is men ontzettend blij, aan de andere kant wordt het materiaal ook losgelaten, en betekent het een einde van een creatief proces. “Ontloop je verantwoordelijkheden” is de fijne en zomerse boodschap van “Time is on your side” dat Mank in de Arenberg inzette op kazoo.

De artieste is zeer nonverbaal communicatief: ze spreekt met haar ogen, gebruikt haar handen, vingers en lichaam om haar woorden mee te ondersteunen. Dat heet overtuigingskracht op een podium! Maar ook akoestisch weet ze perfect te raken, met de ballad “I won’t be torn apart” bijvoorbeeld, waarbij ze enkel werd begeleid door akoestische gitaar en moeiteloos in kopstem zingt. Vrolijk en o zo zomers klinkt “You loooove me too” dat hier en daar ook wat in de lijn ligt van wat Ilse Delange doet. Ze heeft er allessinds een te duchten collega bij!

“Who’s that man in the background of the picture in the magazine” lijkt een onmogelijke songtitel, maar klink ook zeer R&B. “Listen” is een ode aan Obama, maar lijkt wat in zijn refrein op “Time is on your side”, maar dan met voornamelijk orgelbegeleiding.

“Jacob” en “Lady Isabel” kregen een iets voller arrangement mee. We horen onder andere strijkers. Knappe arrangementen hoor. In “Song for Adrien” hoopt Mank dat ze ooit door acteur Adrien Brody (in film The Pianist) zal bespeeld worden zoals hij op zijn piano doet. Voorlopig zal ze het met Francken moeten stellen. Maar ach, vrouwen moeten toch kunnen blijven dromen, ongeacht de leeftijd en of ze nu al dan niet getrouwd zijn of niet zeker?

Ingridients valt moeilijk in een hokje te plaatsen, omdat het verschillende stijlen laat horen en schijnbaar licht verteerbare kost bevat. Maar dan neem je er best de lyrics eens bij. Dan merk je dat de songs van Ingrid Mank verschillende lagen hebben.

Verrassend gevarieerd, fris, kortom sterk debuut. Alleen die artiestennaam: Ingrid Mank, bekt dat wel goed, vragen we ons af…

< Bert Hertogs > voor concertnieuws.be

De setlist cd voorstelling:

1. Song that makes me laugh
2. Time is on your side
3. Oh Stan
4. I won’t be torn apart
5. You loooove me too
6. Who’s that man in the background of the picture in the magazine
7. Lady Isabel

Bis:


1. Can’t help needing ( schreef ze voor Sarah)
2. Time is on your side

Tracklist cd:


1. Song that makes me laugh
2. Time is on your side
3. Oh Stan
4. You loooove me too
5. I won’t be torn apart
6. Offer you this much
7. Who’s that man in the background of the picture in the magazine
8. Listen
9. Hurry home
10. Jacob
11. Lady Isabel
12. Song for Adrien


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter