PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Mega Mindy: De poppenmeester

zondag 31 oktober 2010Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Mega
Interview: 

Hypes komen en gaan. Het is niet anders bij de kids: alleen durft het daar nog sneller te gaan. 2 Jaar na het debuutalbum “Mega Mindy” bleef de opvolger “Tijd voor Mega Mindy” steken op een 26ste plaats als hoogste notering in de hitparade. Dat terwijl het eerste schijfje nog een tweede plek wist te verzilveren. Maar daar stonden dan ook “Ik ben Mega Mindy”, “Mega Mindy Tijd” en “Toby Toby” op. Vreemd dus dat de jongste show rond de twee superhelden “Mega Mindy en de Poppenmeester” de hits laat links liggen en op “Hiep Hiep Hoera” na voornamelijk de nieuwe liedjes brengt. Geen muzikale climax dus in Antwerpen, en opnieuw bewees theater zijn grenzen te hebben want minder geschikt voor achtervolgingscènes.

De hypnotiseur El Saher (Miguel Stigter) en zijn assistente Gamila (Bente Van den Brandt) proberen Mega Mindy’s geheim en haar krachten te stelen. Tijdens een hypnoseshow waar Mieke, Toby en commissaris Migrain naartoe gaan, worden ze het podium opgevraagd. De twee heren worden onder hypnose gebracht. Migrain verklapt zo dat Mieke geheime papieren heeft verborgen in de kluis van de politie. Opa en Oma Fonkel zijn namelijk op reis in Spanje. Toby hangt onder hypnose de vlotte coole boy uit, een player die zijn zinnen gezet heeft op Gamila en haar hartstochtelijk op de armen begint te kussen. “Ieuw” horen we dan de kinderen in het publiek roepen. Een drama is het voor Mega Mindy die wanneer ze zelf de slinger van El Saher moet volgen niet onder hypnose geraakt op de woorden “ydnim agem”. Daardoor laat ze zich ontmaskeren. Enkel Mega Mindy kan niet onder hypnose worden gebracht met haar eigen naam in spiegelschrift zo weet de hypnotiseur. Wanneer hij Bliep weet te vinden en Toby onder hypnose doet veranderen in Mega Toby zet hij hem in om “die roze Barbie” te verslaan. De ultieme strijd tussen Mega Mindy en Mega Toby lijkt er aan te komen want El Saher wil de machtigste man van de “gele” wereld worden…

Met slechts 3 Vlamingen (Migrain, Toby en Mega Mindy) tegenover 5 Nederlanders ( de 3 Subliems, El Saher en Gamila) zet Studio 100 blijkbaar de verhollandsing van zijn theaterproducties verder. Een Nederlandse stem vraagt ons om onze gsm’s uit te schakelen en geen foto of video-opnames te maken. Zelfs dat krijgen we niet in het Vlaams voorgeschoteld. Daardoor lijkt de productie meer en meer vervreemd te geraken van zijn roots, en dat is zeer jammer.

Zeer goedkope decorstukken zien we, allemaal geschilderd op hout alsof we in een stripverhaal op scène zitten. Decorelementen worden gesleept op bewegende podiumelementen. We zien stagehands decorstukken op podiumelementen plaatsen en hebben frontaal zicht op hun achterwerk. Ook de rode Subliem zien we al klaarzitten achter de Mega Mindy-cabine. Vanop onze zitplaats in de Elisabethzaal kunnen we dus zo door de productie heen kijken. Dat zijn allemaal zaken die niet zouden mogen.

De acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven. Het is vooral Louis Talpe die als player onder hypnose op de lachspieren werkt en weet te overtuigen. Hij mag eindelijk zowat het omgekeerde spelen van de anders zo brave Toby. Ook de opmerking van Bliep over de zwembroek van opa Fonkel: “Ik dacht eerder dat het een tweepersoonskampeertent was.” werkt op de lachspieren. Maar dat is het dan zo wat. Boeven oppakken tijdens een bankoverval zien we in slow motion gebeuren. El Saher en Gamila rennen weg door ter plaatse te lopen. Het bewijst allemaal dat het medium theater het minst geschikt is voor Mega Mindy-verhalen. Het matige applaus van het publiek achteraf, toont aan dat hits gemist werden. Maar vooral: de allerkleinsten hadden schrik tijdens de openingsscène van de bankoverval, hoorden het in Keulen donderen wat hypnose nu precies was en werden nauwelijks betrokken. Ook in de muziekteksten is het niet altijd duidelijk naar welke doelgroep Mega Mindy zich nu precies wil richten. Dan duikt bij ons ook het beeld op van de wat houterige Mieke tegenover de 3 vlotte coole Subliemgirls tijdens de choreografie van “Jij hebt een vriendin”.

Conclusie: zeer matig over de ganse lijn.

< Bert Hertogs >


Interview met Louis Talpe (Mega Toby)

Interview met Bente Van den Brandt (Gamila)

Songlist:

  1. Tijd voor Mega Mindy
  2. Jij jij Toby
  3. De grote El Saher (nieuw nummer)
  4. Mega Mindy dag
  5. Tureluurs
  6. Jij hebt een vriendin
  7. Megamobiel
  8. Hiep Hiep Hoera


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter