PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Cd recensie Ou est le swimming pool: The Golden Year

zaterdag 06 november 2010


Cd

Beetje vreemd, in de begeleidende bio van Ou est le swimming pool, een worddocument dat dateert van september 2010, wordt op de quote “The Golden Year... a true testament to the band’s talents” van Artrocker verder geen woord gerept over de dood van zanger Charles Haddon die uit het leven stapte na het optreden van de band op Pukkelpop 2010. Daar brachten ze hun nieuwe nummers in de Dance Hall op 20 augustus 2010 tussen tien voor twee en vijfentwintig voor drie ’s middags. Het zou  - onverwacht - hun allerlaatste optreden worden in de originele bezetting.

Charles Haddon (ex The Daze) (zang), Joe Hutchinson (keyboards) en Caan Capan (zang) vormden in 2008 hun band “Ou est le swimming pool”. Hun muziek is onder andere schatplichtig aan de new wave van eind jaren ’70 en de elektrosound uit de vroege jaren ’80.  4 Singles kamen ondertussen al voort uit het album “Dance The Way I Feel”, “Jacksons Last Stand”, “These New Knights” en recent “The Key”.

Heel wat nummers op dit debuutalbum “The Golden Year” zitten dan wel in een synthpopjasje en kennen aanstekelijke hooks, soms doeltreffend simpel gehouden. Maar achter de catchy melodieën zitten teksten die over melancholie, eenzaamheid, twijfel, het opgeven van relaties, op een scharniermoment staan (nieuwe keuzes, veranderingen, weggaan), met andere woorden donkere emoties gaan. “Je zal niet voor altijd bij me blijven” zingt de groep in “Jackson’s last stand” en “het is tijd om verder te gaan, om zaken beter te laten gaan.”  In “The Key” wordt de sleutel aangereikt aan een ander omdat die weg wil, een relatie stopzet. In “Better” horen we dan weer: “ de stilte helpt in plaats van te praten. De stille muren zijn een grotere hulp dan een vriend kan zijn want ze kunnen niet zien wat ik kan zien.“ ”Leave” is het werkwoord dat we wel meerdere malen horen doorheen het ganse album. Voor “You started” zorgen buisklokken en strijkers voor een vol klankpalet.

De keuze om het album “The Golden Year” te noemen, zorgt voor een wat knagende ondertoon want het gaat in conflict met de dramatische feiten en donkerdere teksten. Al bij al is “The Golden Year” een goed debuutalbum, dat binnen het segment retro synthpop boven het doorsnee niveau uitsteekt van andere nationale of internationale bands die ook hun poging (vaak als zijproject) in het genre deden. Haddon’s dood heeft iets dubbels voor ons: zonder dit nieuwsitem was de band en zijn muziek wellicht geruisloos aan ons voorbijgegaan in de massa promostreams, -downloads en -albums die zich wekelijks op ons bureau opstapelen. Een band, producer en zanger die het gaandeweg hadden kunnen maken. Maar daar koop je achteraf gezien niks voor...

Onze favorieten: You started, The Key, Dance the way I feel, Jackson’s last stand en The curtain falls.

< Bert Hertogs >

Tracklisting “The Golden Year – Ou est le swimming pool”:

01. You Started 3:27

02. The Key 3:43

03. These New Knights 3:25

04. Dance the Way I Feel 3:26

05. Better 2:58

06. Outside 3:38

07. Jackson‘s Last Stand 3:06

08. Our Lives 3:46

09. Answers 3:32

10. Get Along 3:12

11. The Curtain Falls 2:48

12. Next to Nothing 3:19


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter