PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Samson en Gert Kerstshow: 20 jaar Samson en Gert

maandag 27 december 2010Kon. Elisabethzaal Antwerpen

Samson

20 Jaar Samson en Gert, dat moet gevierd. En dus hoopt het duo dat hun vrienden, Alberto, de burgemeester en Van Leemhuyzen deze speciale dag niet vergeten zijn. Maar niemand lijkt een cadeau mee te hebben. De “coi euh kapper” Alberto komt met een lege taartdoos af (“de taart heb ik zelf opgegeten, dan moeten jullie dat niet meer doen”), de burgemeester met een modelbouwvliegtuigje dat al in elkaar gestoken is en een vleugel mist, en Van Leemhuyzen laat een gedicht van twee regels horen. Dat allemaal om te verdoezelen dat ze eigenlijk hun verjaardag vergeten waren. Gert weet niet wat zeggen. “Ze zijn sprakeloos” concludeert Alberto. Het “bejaarde beest” met heel veel “winden” krijgt dus een geurtje van bij het begin. Wanneer de directeur van Olé TV via een live reporter ( Jelle Cleymans) een trip voor 3 naar Spanje bezorgt, is het maar de vraag wie Samson en Gert meenemen.

Uiteraard valt de naam van Marlèneke het eerst. Goed om weten dus dat ze na 20 jaar nog steeds leeft al weten Alberto en co dat ze niet meekan omdat ze naar Parijs gaat met Jean Louis Michel. Maar dat blijkt een leugen. De drie mannen willen zelf gewoon mee naar Spanje. Een wedstrijd uit 3 rondes moet dan maar beslissen wie het felbegeerde ticket wint. Vooral de eerste ronde is grappig. Daarin moet het trio elk apart een Spaans nummer brengen. Van Leemhuyzen kiest voor Dos Cervezas dat stevig meegezongen wordt door de kinderen in de zaal. Van Leemhuyzen heeft bierglazen in de hand maar er zal er eentje sneuvelen. “Een erg breekbare act” vat Cleymans het gevat samen. Toch wint “de man met de klok” (Cleymans verspreekt zich even en kijkt later even naar zijn vader in het orkest die hem gebaart dat zo’n dingen nu eenmaal kunnen gebeuren) Alberto de wedstrijd met “Toreador”. In de tweede ronde moeten de heren dansen met opnieuw Spanje als thema. Alberto komt met de Vogeltjesdans af, Van Leemhuyzen met een sirtaki en de Burgemeester kiest voor Michael Jackson. Niet meteen Spaans, maar Walter De Donder is wel ontzettend grappig met zijn parodie op “Move like Michael Jackson” waarbij hij iets te hevig naar zijn kruis grijpt en daardoor zijn dansact vroegtijdig moet staken. “U weet de klepel toch nog hangen?” vraagt een ander laconiek.

De humor zit hen dus opnieuw als gegoten, al wordt er minder kwistig mee omgesprongen als vorig jaar. Toen gingen we als het ware van de ene lachsalvo naar de andere omdat Studio 100 zichzelf parodieerde. De XL Band die met trompet, sax, klarinet, drum, toetsen en gitaar het bonte gezelschap voorzien van een extra feestelijke begeleiding maken het geheel af samen met het koor en de dansers. Enige minpunt zijn het maar magere decor en Gert Verhulst zelf. Tijdens sommige nummers zoals “Piloot” bijvoorbeeld heeft de baas van Studio 100 ontzettend veel moeite om de hogere noten uit zijn strot te krijgen. Hij moet ze er uit persen wat niet zo mooi klinkt met het geheel, en haalt hier en daar een noot niet. Verhulst wil er gerust nog 20 jaar bij doen, maar mag dan wel stilaan in eigen huis of daarbuiten wat bijkomende stem- en zangtraining gaan volgen.

De show graait in de rijkgevulde muziekcatalogus van Samson en Gert en brengt een mooi overzicht van de bekendste nummers. Het door Stef Bos geschreven “Er zit meer in een liedje dan je denkt” werkt nog steeds. Een nummer dat begint met basbegeleiding gevolgd door drum, piano en trompet en zo opbouwt. Veruit het mooist klinkt “Dan is het Kerstmis” met een toffe rol voor de klarinet.   

Een goede kerstshow dus, maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we al straffer hebben gezien. Wat we wél te weten zijn gekomen, is dat Marlèneke nog steeds leeft na 20 jaar en ze het gsm-nummer van Samsons baasje heeft. Daarmee kunnen we weer 2 decennia verder. Of Bobientje wel eens chat met Samson via de webcam is ons echter onbekend. Wat wél opvallend is, is dat de hond geen bezwaar heeft dat zijn liefje niet mee mag naar Spanje…

< Bert Hertogs >

De setlist:

 1. Wij gaan beginnen
 2. Dan is het Kerstmis
 3. Er zit meer in een liedje dan je denkt
 4. Vrolijk liedje
 5. Beste vriend
 6. In de disco – Klap maar in je handen – Oh la la la
 7. Piloot
 8. Wij zijn piraten van de zee
 9. Op op alles is op
 10. Droom
 11. “’t Is afgelopen” met fragmenten uit:
  - Mexico
  - Wij gaan naar zee
  - Had je 10 miljoen
  - Ik ben verliefd
  - Samsonlied
  - Samsonrock


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

 • Podcast
 • Facebook
 • Twitter