PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Sprookjesboom de musical

vrijdag 11 maart 2011Arenbergschouwburg Antwerpen

Sprookjesboom

Weet u wat zo heerlijk is om een familievoorstelling zoals “Sprookjesboom de musical” te recenseren? De blikken van de mama’s, papa’s en ook wel de kindjes. “Wat een vreemde meneer die hier helemaal alleen naast ons gaat zitten” zie je hen denken. Heerlijk is dat. Twee jaar geleden was het echt hilariteit alom toen ik een plaatsje kreeg tussen twee vriendinnen die hun dochter op de schoot hadden bij de Plopshow. Het leverde stiekem gefluister in het oor van de mama’s op met vragen in de trend van “Waarom heeft die meneer papier en balpen vast?”

Deze keer had mijn buurvrouw in de Arenberg twee kindjes en haar man bij. Ook zij wou toch even checken naar het waarom. “Student? Voor school?” probeerde ze eerst. Gevleid met dit compliment, ondergetekende zit al een tijdje comfortabel op tram 3, stelde ik haar beeld wat bij door te zeggen dat de term “journalist” beter bij me paste.

Sprookjesboom is een musical met poppenspelers die zingen. Figuren die vooral in de Efteling tot leven komen zoals Langnek, geitje Benjamin, Kabouter Ko, de draak, de fakir en Ezeltje Strekje in combinatie met de meer gekende figuren als de wolf, Roodkapje, Assepoester, klein Duimpje en de heks (van Hansje en Grietje). Die heks blijkt tevens dezelfde te zijn als die in Sneeuwwitje. Want ze wil de mooiste van het land worden. Samen met partner in crime “de wolf” waagt ze de ultieme poging om die ellendige sprookjes die altijd eindigen met die afschuwelijke zin “en ze leefden nog lang en gelukkig” te veranderen. Want het wordt hoog tijd dat de slechteriken in de sprookjes mogen zegevieren (na al die jaren).

Dus brouwen ze een toverdrank die - is het een mens, is het een monster? – Willem de houthakker als een bezetene in de richting van de sprookjesboom zal leiden om die om te hakken. Het praatgrage Ezeltje Strekje, die verdacht veel gedragsgelijkenissen met Donkey vertoont uit Shrek, komt de halflege beker met de toverdrank in tegen. Dorstig als hij is, zal ook hij ervan drinken nadat Willem dat tegen het advies van de kids in de zaal in al heeft gedaan. Willem en een ezel die geld schijt, dreigen dus alle sprookjes een ander einde te geven als ze die pratende boom omgehakt krijgen.

Jonathan Demoor is als ezel en fakir geweldig in zijn stemmenwerk en ook Thijs van Empel als wolf weet zeer sterk te overtuigen. De tekst kent aardige woordgrapjes zoals de “BS: de bekende sprookjesbosbewoner”. “Er zit een mens in het bos” zingt de ganse cast van figuur tot figuur. Al snel wordt dat “Er zit een monster in het bos.” waardoor ze zichzelf wat (onnodige) angst aanjagen. Een sterk staaltje dat de zwakheden van mondelinge communicatie blootlegt. Een nieuwsbericht komt al snel (zeer) vervormd aan de andere kant aan op den duur. Knap dat deze productie dat aan de weliswaar zeer jonge kinderen meegeeft.

“Hout hakken” dat Erik Plageman mag zingen, is hét nummer van deze musical. “Hakken!” mogen de kinderen uit volle borst meebrullen. Wanneer de wolf die zich slechter dan de heks voelt, samen met de heks een toverdrank maakt, heeft die daar het publiek voor nodig. Wat oorsmeer van een moeder en een haar van een papa maken het brouwsel compleet. Daarvoor duikt de wolf de zaal in. Straf dat die ouders mee helpen bij dat complot van de slechteriken. Dat mogen ze straks wellicht gaan uitleggen op de kinderraad bij hen thuis. Twee weken huisarrest lijkt ons een gepaste straf trouwens voor die stoute ouders.

Tijdens het avontuur horen we ook “Ezeltje Strekje” zingen. Jonathan Demoor gaat vlotjes over in kopstem tijdens “Ik heb er genoeg van”. Leuk nummer dat ie met Amsterdams accent zingt. Ook als fakir werkt hij op de lachspieren.

Toffe voorstelling dus, alleen zo jammer dat die Toverpoort wegens te groot niet in de Arenberg kon. De productie behielp zich dan maar door 2 overgordijnen in het midden bij elkaar te brengen zodat een wat grotere en minder banale opening tussen de twee stukken textiel kwam. Maar de kindjes achter en naast me waren onverbiddelijk: “Dat is geen toverpoort!” Of hoe je kids in sprookjes kan doen (blijven) geloven maar ook niet alles wijs kan maken…    

< Bert Hertogs >

Songlist:

1) Zoveel te doen
2) Een mens in het bos
3) Hout Hakken
4) Knibbel knabbel knuisje
5) Echt slecht
6) Olé
7) Slim en intelligent
8) Ik heb er genoeg van
9) Stampen, stampen, stampen
10) Willem is geweldig
11) Sprookjes bestaan
12) Sprookjesboom de Musical Medley
13) Hout hakken!


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter