Op tournee met Concertnews.be

Op tournee met Concertnews.be

Concertnews.be lanceert een gratis wandeling die je van district Merksem, over Borgerhout naar district Antwerpen leidt. Antwerpen en haar vele facetten komen aan bod. Van de diamantwijk, de Kievitwijk, de studentenbuurt, de theaterbuurt, het historische centrum, het Schipperskwartier, het bruisende Eilandje tot Sint-Anna strand.

Het verhaal rond het ontstaan van concertnews.be in 2008 en filmnews.be vorig jaar vormt onderweg slechts het bindmiddel om een overkoepelend verhaal te brengen samen met audiofragmenten uit ons ondertussen rijk gevulde archief. Verschillende thema’s keren terug tijdens de wandeling.

Zo staat Concertnews.be stil bij de veranderende tijd. In de open ruimte leiden we de wandelaar van de ene culturele plek waar concerten, film of podiumkunsten te zien zijn naar de andere. Tijdens de wandeling krijgen die gevels en de gesloten deuren een museaal karakter. Alsof je naar een object kijkt uit een ander tijdperk. In combinatie met de gesloten deuren geeft dat een bijzonder desolaat gevoel wat fel afsteekt met Spoor Oost waar het een komen en gaan is van mensen die gevaccineerd worden. Maar ook het contrast met de vele speelpleintjes die op de route liggen waar het bruist van de activiteit, zeker bij goed weer, is frappant.

Op tournee met concertnews.be heeft zowel het karakter van een expo (kijken naar objecten waar een verhaal achter schuilt dat verteld wordt), een klassieke wandelrally met doe-opdrachten (ook geschikt voor kinderen), als die van een gids die je mee op sleeptouw neemt door de stad en heel persoonlijke anekdotes vertelt hoe hij de stad ziet waar hij geboren en getogen is. Links naar Youtubevideo’s en muziekfragmenten op Spotify die mee de soundtrack vormen van de locatie en zijn generatie kan je naar hartenlust onderweg bekijken en beluisteren. De tour reikt kortom een rijk gevuld menu aan waarin stilgestaan wordt bij enkele markante (culturele) gebeurtenissen die soms tot op de dag van vandaag een impact hebben op cultuurminnende Antwerpenaars. Want dit verhaal mag dan wel zeer persoonlijk zijn, het is ook herkenbaar en universeel.

Wie de ganse tour wil wandelen is daar makkelijk vier uur mee zoet (inclusief pauzes en beluisteren van enkele, maar niet alle fragmenten). Deelnemers kunnen de tour ook naar hun wensen inkorten en à la carte kiezen of zelfs de route uitbreiden door ervan af te wijken en een of meerdere musea te bezoeken die in de buurt zijn.

Voor wie is Op tournee met Concertnews.be bestemd?

  1. Voor cultuurliefhebbers die enkele hoogtepunten van de afgelopen decennia even opgesomd willen horen.
  2. Voor nostalgici die houden van crooners en met weemoed terugdenken aan de grandeur van de voormalige Grand Bazar.
  3. Voor muziekliefhebbers die nog eens een goed excuus willen hebben om naar het Sportpaleis af te zakken.
  4. Voor mensen die hun vaccin gaan halen op Spoor Oost, niks anders gepland hebben die dag en dus toch al aan het startpunt van deze route staan.
  5. Voor mensen die zeer open minded zijn en in geen tijd kunnen switchen van een verhaal over pakweg Samson en Gert, over Hooverphonic naar Puccini en Mozart. Of van Kinderen voor Kinderen over de Kreuners, Louis Neefs, naar Toots Thielemans, Aqua, Annie, Stock Aitken & Waterman, Les Misérables, La Esterella en de Strangers naar Eva De Roovere en Black Box Revelation.
  6. Voor gezinnen die de ultieme speeltuintest willen doen. Alleen al in het begin van de route zijn er verschillende kort na elkaar. Blijven ze daar plakken of geraken ze toch nog uit de startblokken? Wat een uitdaging! En halen zij wel de finish? Want op het einde volgen er maar liefst 5 kort na elkaar op Linkeroever!
  7. Voor wie stiekem iemand al lang heeft willen kussen en met onze My Girl challenge daar een prima excuus voor vindt. Haal je beste acteerskills boven en boots die eerste kusscène uit deze klassieker na.   
  8. Voor Nederlandstalige toeristen die de stad eens op een andere manier willen ontdekken.
  9. Voor meerwaardezoekers die enorm houden van verschillende thema’s die terugkomen in een groter verhaal.
  10. En last but not least: voor de Antwerpenaren zelf, zodat ze kunnen vaststellen dat ons chauvinisme oprecht én terecht is.

Concertnews.be brengt de verhalen uit haar recensies die ze schreef naar aanleiding van enkele markante evenementen op deze manier ook terug naar de locaties zelf. Wat plaatsvond in de echte wereld, en beschreven werd in de online wereld, komt zo ook terug een beetje thuis.  

Op tournee met Concertnews.be kan dan ook beschouwd worden als een totaalkunstwerk waar verschillende disciplines met elkaar in dialoog gaan in de openbare ruimte: een audiogids, uitgetikte uitleg, interviews met (inter)nationale artiesten, videofragmenten, audiofragmenten, en foto’s die samen een coherent samenhangend verhaal vormen.  

Concertnews.be brengt al wie zin heeft in deze gratis tocht kortom naar het para, para, paradise. Of toch op zijn minst de Paradijsstraat.  

Op tournee met Concertnews.be werd gemaakt met de app Google My Maps, met dank aan Google Maps. De routebeschrijving in de pdf heeft die app daarvoor als basis gebruikt. Na het zelf afleggen van de wandeling op 31 maart 2021 bleek het absoluut noodzakelijk om een aantal zaken aan te passen aan de situatie van het moment in een routebeschrijving die je kan downloaden als pdf en waar meteen ook de QR-codes in staan, andere links naar media, de plekken waar je naar het toilet kan of kan picknicken, korte beschrijvingen, en opdrachten. De (verkeers)situatie kan steeds wijzigen, hou daar ook rekening mee.
Veel plezier!

Op tournee met Concertnews.be





Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter